Vízellátás

Vízfelhasználási szokások

Ugrás a tetejére

Magyarországon nincs tapasztalatunk a gyakran hangoztatott, világot fenyegető ivóvízválságról, hiszen csak nyitjuk a csapot és folyik a tiszta ivóvíz. Ez egyfelől jó hír, másfelől viszont megnehezíti, hogy valóban tudatosan és felelősen bánjunk a vízzel. Pedig a vízkészletre is igaz, hogy nem a szüleinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Talán ha erre gondolunk, könnyebb betartanunk, hogy mindig csak annyi vizet használjunk, amennyire éppen szükség van.

Hogyan tehetjük meg ezt egyszerűen?

Csaptelepek

Ugrás a tetejére

A csaptelepek víztakarékos üzemeltetését kialakításuk és tudatos használatuk teszi lehetővé. Amikor csaptelepet választunk az esztétikum mellett az alábbiakra is érdemes figyelni, ha szívesebben költünk a kedvteléseinkre, mint a vízszámlára.

Milyen csaptelepet válasszunk?

Víznyomás szabályozás

Ugrás a tetejére

Járt már úgy, hogy a csap megnyitása után nyakon öntötte a mosdóból felcsapó nagy nyomású víz? Bosszantó ruhában „zuhanyozni”, ugye? Ráadásul a magas nyomás magasabb vízfogyasztással és komolyabb vízszámlával is jár. Ez elkerülhető egy nyomáscsökkentő beépítésével, amit elegendő maximum 3 bar nyomásra beállítani.

Vízszűrés

Ugrás a tetejére

Talán nem is gondolunk rá, de a vízszolgáltatótól érkező tiszta ivóvíz is tartalmazhat szilárd szennyeződéseket. Semmi nagyon rémes, csak homok, kavics, rozsdamaradványok, kóc…stb.

Ezektől nekünk nem lenne nagy bajunk, de csaptelepeink és az otthonunkban futó vízcsövek számára komoly veszélyt hordoznak. Ráadásul élettartamukat is jelentősen csökkentheti, ha nem gondoskodunk ezek kiszűréséről. Arról nem is beszélve, hogy minél korszerűbb és „okosabb” a csaptelepünk, csapbetétje annál érzékenyebb a különböző szilárd szennyeződésre.

Vízkezelés

Ugrás a tetejére

Miért fontos a vízlágyítás? Talán emlékszik rá az iskolából, vagy a tévé reklámból, hogy a víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége adja. Ha ezek koncentrációja magas, vagyis a víz kemény, az számos problémát is okoz a hétköznapi életünkben:

  • indokolatlanul magas mosószer felhasználás és költség
  • nem megfelelő tisztaságú ruhák
  • vízköves mosógép, csapok, bojlerek, csövek, kazán

Ezek elkerülése érdekében érdemes a vizet lágyítani.

Hogyan csökkenti a lágy víz a mosási költségeinket?

Eső- és kútvíz felhasználás

Ugrás a tetejére

Gondolta volna, hogy egy átlagos háztartásban felhasznált ivóvíz legalább 53%-át kiválthatnánk egyszerű esővízzel?

Mire használjuk a vizet
2% - Ivás, főzés
7% - Mosogatás
38% - Tisztálkodás
2% - Kerti öntözés
5% - Autómosás
13% - Mosás
33% - WC öblítés

A lakóházak tetejére hulló esővíz az átlagos háztartások vízfogyasztásának kb. 80 %-át fedezi. Bár maga az esővíz ingyenesen elérhető, azért gyűjtéséhez és felhasználásához komoly beruházásra van szükség. Ciszternát kell építeni, vagy telepíteni, annak a vízszintjét figyelni kell, a túlcsordulást el kell vezetni megfelelő módon.

A rendszer kiépítése természetesen eltérő beruházási igényű egy új építésű háznál, mint egy már meglévő átalakítása esetén. Azt azonban elmondhatjuk, hogy legalább tíz év a megtérülése, így elsősorban azoknak javasoljuk, akik rendelkeznek a megfelelő forrásokkal és erősen környezettudatosak.

Az esővíz felhasználásnak igen eltérő szabályozása lehet régiónként, így mindig fontos, hogy előzetesen tájékozódjunk.