Szellőztetés

Szellőztetés

Ugrás a tetejére

Erről a témáról ahányan vagyunk, annyi félét gondolunk. Van, aki télen-nyáron nyitott ablaknál alszik, van, aki a bukó ablakban, van, aki a kereszthuzatban, van, aki a rövid, ismételt szellőztetésben hisz.

Egy valamiben azért legtöbben egyetértünk: szellőztetésre szükség van. Amiért legtöbben ablakkilincshez nyúlunk, az az elhasználódott levegő szaga. De az még fontosabb, hogy az elhasználódott levegő nagyon kevés oxigént tartalmaz. Erre figyelmeztethet a nyugtalan alvás, fejfájás, kellemetlen közérzet, és persze a rossz szag is.

Ablaknyitás

Ugrás a tetejére

A legfontosabb szabály, hogy ne fűtsük/hűtsük az utcát! A szellőztetéssel beeresztett levegő ne hűtse/fűtse le/fel a belső falakat, bútorokat, hiszen azokat újra fel kell melegíteni, vagy le kell hűteni, ami elég sokba kerülhet, ha rendszeresen így járunk el.

Kényszerített szellőztetés

Ugrás a tetejére

Kényszerített szellőztetésnél az történik, hogy a szellőztető berendezések – amelyek általában elszívó ventilátorok- megpróbálják eltávolítani a helyiségből a levegőt és az természetesen valahonnan próbál visszapótlódni. Ha nincs megfelelő csatorna a levegő pótlására, mert például minden nyílászárónk légmentesen zár és csukva is tartjuk, abból lehet az újsághír! Ugyanis egy rosszul kiépített rendszernél a levegő, akár a kazán kéményén keresztül is pótlódhat, enyhébb esetben szén-monoxid mérgezést, súlyosabban akár halált is okozva!

Szellőzőnyílások

Ugrás a tetejére

A legegyszerűbb megoldás, ha a faláttörésre egy szellőző rácsot teszünk. Ennek az egyszerűség és az olcsóság a legnagyobb előnye, de könnyű belátni, hogy a felszálló meleg levegő ezen a nyíláson át háborítatlanul távozik, folyamatos hőveszteséget és költséget okozva nekünk.

Hővisszanyerős szellőztetők

Ugrás a tetejére

A teljesség igényével szeretnénk beszélni ezekről az eszközökről, de sajnos magas áruk miatt, lakossági felhasználásuk jelenleg nem igazán megtérülő beruházás.

Mint azt korábban már tisztáztuk, a szellőztetéssel energiaveszteség és pótlólagos költségek merülnek fel. Amennyiben kényszerített szellőztetést alkalmazunk ezekhez, még az eszközök és az üzemeltetésükhöz szükséges villamos áram felhasználás költsége is hozzáadódik.

Friss levegős légkondícionálók, split klímák

Ugrás a tetejére

Egy másik megoldás az úgynevezett friss levegős légkondícionáló berendezések, vagy népszerűbb nevükön a split klímák. Ezek a berendezések a hagyományos klímáktól eltérően, amelyek csak a belső levegőt forgatják és ennek a hőmérsékletét változtatják, friss levegő utánpótlást is tudnak biztosítani, tehát a külső levegőt szívják be és ezt fűtik vagy hűtik.

Fan-coil

Ugrás a tetejére

A fan-coil készülék tud fűteni és hűteni is, előnye, hogy gyors reakcióidejű és jól szabályozható. Hátránya, hogy működése zajos, mivel kényszerített levegőáramlásról van szó, azaz egy ventilátor keringteti a levegőt. Emellett még szárítja is a levegőt - szemben a felülethűtés-fűtéssel - és a hűtésnél keletkező kondenzvíz elvezetéséről is gondoskodni kell.

Két legelterjedtebb formája a parapetes és a mennyezeti fan-coil. A parapetes csak az adott helyiségnek a levegőjét tudja fűteni/hűteni, a mennyezeti fan-coil esetében megoldható a légtechnikai rendszerrel való kapcsolat, és így akár a frisslevegő utánpótlás is lehetséges.

Szabályozóval az energiahatékonyságért

Ugrás a tetejére

Ha biztosak akarunk lenni benne, hogy otthonunk energiahatékonyság szempontjából optimális, érdemes beruháznunk a helyiségenkénti és igény alapú szabályozási rendszer kiépítésébe, amelyről a fűtés témakör kapcsán már sokat olvashattak oldalunkon. A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy a szabályozó rendszer fogja vezérelni a szellőztetést helyettünk.