Megújuló energiák

Rendszerszemlélet

Ugrás a tetejére

Manapság igen divatos és sokat emlegetett téma a megújuló energiák felhasználása a mindennapokban.

Azon túl, hogy üdvözlendőnek tartjuk a fosszilis energiák kiegészítéseként vagy alternatívájaként, nagyon fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy jelenleg háztartási méretben kiépíteni meglehetősen költséges, és minden esetben szakszerű tervezést igényel.

Ezek figyelembevételével természetesen úgy gondoljuk, ha tehetik, használjanak megújuló energiaforrásokat otthonuk hő- és/vagy melegvíz-igényének kielégítésére.

Biomassza

Ugrás a tetejére

Gondolt már rá, hogy a fa tulajdonképpen biomassza? Persze lehet még pellet vagy fabrikett, vagy bármely olyan növényi eredetű tüzelőanyag, amit akár formára sajtolva, akár bálában áll rendelkezésre, és ezt a megfelelő tüzelőberendezésben fel lehet használni.

A fa megújuló energiaforrás, hiszen a természet – optimális esetben némi emberi segítséggel – újraalkotja. Ráadásul nincs kedvezőtlen hatással a környezet szén-dioxid mérlegére, hiszen elégetésekor csak azt a szén-dioxidot juttatjuk vissza a levegőbe, amelyet a növény élete során megkötött.

Mire érdemes ügyelni fatüzelésű rendszerek kialakításánál?

Napkollektor

Ugrás a tetejére

A napkollektorok a Nap energiáját "alakítják át" hőenergiává, amelyet egy hőcserélőn keresztül adnak át valamilyen célra felhasznált, jellemzően víz-glikol keveréknek, mint hőhordozó közegnek. Elsősorban használati melegvíz előállítására, medence víz fűtésére, és utolsó sorban fűtés kiegészítésére is alkalmazható. Épületfűtésnél lényegesen rosszab hatékonysággal használható a napkollektor, mivel télen gyakran borús az idő, a napsugárzás szintje alacsony, az épületfűtés hőszükséglete viszont nagy. A kollektorok az épület hőenergia szükségletének körülbelül a 15-40%-át fedezik, amennyiben 5 m2 fűtött területhez 1 m2 napkollektor tartozik. 

Napelem

Ugrás a tetejére

A napelem a napfényből közvetlenül elektromos energiát állít elő. Léteznek olyan alkalmazások is (ún. aktív házas megoldás), amelyeknél a napelem által termelt energia elegendő az épület éves energiafelhasználásának fedezésére.

Természetesen a napelem alkalmazása is felveti a megújuló energiáknál már szokásos kérdéseket: hogyan tárolható a fölösleg, illetve hogyan jutunk elektromos energiához akkor, amikor nem süt a nap?

Szélenergia

Ugrás a tetejére

Ma már nemigen lepődünk meg, ha jártunkban-keltünkben szélerőművekbe botlunk. Bár Magyarországnak csak bizonyos régiói alkalmasak szélerőművek üzemeltetésére, a szél, mint megújuló energiaforrás egyre gyakrabban kap szerepet.

A szélenergiát alapvetően kétféle módon lehet hasznosítani:

  • Egyik a régi jól bevált megoldás, amikor mezőgazdasági felhasználásra alkalmazzuk, azaz vizet szivattyúzunk fel a szél energiájának segítségével egy magasabb tartályba, ott tároljuk, és amikor szükséges, ezzel öntözünk.
  • A másik a szélturbinás megoldás, amikor elektromos áramot termelünk a szél energiájával.

A szélenergia felhasználást azonban korlátozza, hogy a szél csak bizonyos időszakokban és különböző intenzitással áll rendelkezésre.