Hűtés

Épület tájolása, környezet

Ugrás a tetejére

Amikor egy épület hűtését tervezik, nem csak a külső hőmérsékletet, de a napsütés épületre gyakorolt hatását is figyelembe kell venni. Nem nehéz belátni, hogy egy északi tájolású, ősfás park közepén, jórészt árnyékban álló épület hűtése jóval kevesebb energiát igényel, mint ugyanez egy déli fekvésű, napsütötte alföldi tanya esetében. Persze ami nyáron előny, télen épp hátrányos lehet.

Árnyékolás

Ugrás a tetejére

Hazánkban meglehetősen magas a napsütéses órák száma, ezért verőfényes napokon lakásunkat inkább érezhetjük tüzelő kemencének, mint kellemes otthonnak. Ezt elkerülendő az erősen napsütéses időszakokban érdemes árnyékolókat használni, amelyek megakadályozzák, hogy a tűző nap forró katlanná változtassa életterünket.

Éjszakai átszellőztetés

Ugrás a tetejére

Észrevette már, hogy nyáron időnként olyankor is a légkondícionálót használja, amikor elég lenne egyszerűen kinyitni az ablakot? Megdöbbentően sok energiát takaríthat meg, ha odafigyel erre az apróságra.

Passzív hűtés

Ugrás a tetejére

A globális felmelegedés sajnos már nem csak egy megfoghatatlan hír, hanem a bőrünkön érezzük, forró nyarak és extrém időjárási változások formájában. Nem is beszélve a háztartási és irodai gépekről, amelyek szintén jelentős mennyiségű hőt termelnek, tovább rontva kényelemérzetünket a meleg nyári napokon. Éppen ezért az épületek hűtése az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott.

Mindannyian tudjuk, hogy a kánikula beköszönésekor az üzletekből szinte percek alatt elfogynak a klímák, hideg párásítók, ventilátorok. Ezek többnyire nem csak akkor kerülnek sokba, mikor beszerezzük őket, hanem használatuk is igen költséges. Arról nem is beszélve, hogy jelentősen megterhelik a környezetet is.

Tudja-e, hogy ezeket az aktív hűtőkészülékeket úgynevezett passzív hűtéssel is helyettesíthetné?

Aktív hűtés

Ugrás a tetejére

Mit jelent az aktív hűtés?

Könnyű megértenünk a lényegét, ha elképzeljük, mit is csinál például egy légkondícionáló. Beszívja a külső meleg levegőt, lehűti, majd befújja az otthonunkba. Ahhoz, hogy ezt a hatást elérje, jelentős mennyiségű elektromos áramot használ fel, karcsúsítva ezzel a pénztárcánkat.

Tehát az aktív hűtés azt jelenti, hogy a hűtésre felhasznált közeget – pl. levegő, víz – le kell hűtenünk a felhasználás előtt, be kell juttatnunk a hűtendő térbe és keringtetnünk kell, többnyire villamos energia felhasználásával.

Páralecsapódás

Ugrás a tetejére

Laikus szemmel ez egy viszonylag ártatlan dolognak tűnhet. Azt gondolhatnánk, rendben, lecsapódik egy kis víz a felületen, és akkor mi van. Lecsöpög, feltöröljük, nagy ügy.

Zónaszabályozás

Ugrás a tetejére

Ezt a megoldást mind fűtés, mind hűtés esetén javasoljuk. Említettük már korábban, hogy maximális komfortot és energiamegtakarítást úgy lehet elérni, ha minden helyiséget a használatnak megfelelően, a szükséges időben és mértékben fűtjük vagy hűtjük.