Használati melegvíz

Meleg víz felhasználási szokások

Ugrás a tetejére

Ökölszabály takarékosoknak: Csak ott és csak annyi meleg vizet használjon, ahol és amennyit feltétlenül szükséges.

Ez logikusan hangzik, ugye? De vajon mikor kezet mos, akkor is folyatja a vizet, főleg amíg szappannal dörzsöli a kezét? És fogat hogyan mos? Folyó víz mellett? És mi a helyzet a borotválkozással, zuhanyozással?

Gondolta volna, hogy egy nap akár 100 liter vizet is csatornába ereszthet így feleslegesen? Ha ennek az árát év végén megkapná, biztosan nem aggódna a karácsonyi ajándékok miatt. Ráadásul meleg víznél nem csak a vízfogyasztásról, hanem a víz felmelegítésére fordított energiafogyasztásról is beszélünk, úgyhogy egy kis odafigyeléssel és okos kialakítással duplán spórolhatunk.

Mit tehetünk még az alacsonyabb meleg víz költségek érdekében?

Meleg víz cirkuláció

Ugrás a tetejére

Bizonyára Önnel is előfordult már, hogy viszonylag hosszú ideig kellett várnia a meleg víz megérkezésére, amikor megnyitotta a csapot kézmosáshoz, vagy zuhanyzáshoz.

Ez főleg olyankor fordul elő, amikor a meleg vizet előállító eszköz és a megnyitott csap között nagy a távolság, így a víz egy meglehetősen hosszú csőkígyón érkezik meg.

Azon túl, hogy kényelmetlen várakozni, elég sok vizet ereszt feleslegesen a csatornába ez a fajta rendszer. A jó hír az, hogy a kényelmetlenség és a vízpocsékolás megúszható, de az korántsem biztos, hogy amit megspórolunk a vízszámlán, nem köt-e ki egyenesen a gázműveknél és az elektromos áram szolgáltatónál…stb.

Legionella elleni védelem

Ugrás a tetejére

Legionella? Ki az és miért veszélyes rám nézve?

A legionella 2-20 mikrométer (µm) hosszú, 0,5-0,7 µm átmérőjű, pálcika alakú baktérium, amely belélegezve a legionellózis nevű betegséget okozhatja.

Ez a betegség a hetvenes években ütötte fel először a fejét Amerikában egy légionárius veterán szervezet gyűlésén. 182-en betegedtek meg, közülük 147-en szorultak kórházi kezelésre, 29-en meg is haltak. A járványügyi hatóságok az akkoriban igen erős fenyegetettség árnyékában valamilyen terrorcselekményre gyanakodtak, ezért a közegészségügyi vizsgálatok példátlanul nagy erővel indultak meg. Végül csak évvel később sikerült azonosítaniuk a kórokozót, amelyet Legionella pneumophila-nak neveztek el.

Decentralizált használati melegvíz-ellátás

Ugrás a tetejére

Abban az esetben, ha otthonunkban a melegvíz-ellátást nem egyetlen eszköz (központi kazán, bojler) látja el, hanem több, vagy minden csapolónál egyedi megoldásokat alkalmazunk (átfolyós vízmelegítő, tartályos vízmelegítő), decentralizált használati melegvíz-ellátásról beszélhetünk.

Ez a megoldás abban az esetben ideális, ha nem lehetséges cirkulációs vezeték kiépítése, de szeretnénk, hogy a csapból azonnal meleg víz folyjon, ha kinyitjuk.

Melegvíz-előállítás, tárolás

Ugrás a tetejére

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy a meleg víz előállítása és tárolása minden esetben energiaveszteséggel és több-kevesebb víz pazarlásával jár. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy milyen eszközöket választunk, kivel terveztetjük, kivel/hogyan építtetjük ki a rendszert, és mennyire vagyunk tudatosak használat közben.