Fűtés

Általános fűtési tanácsok

Ugrás a tetejére

Nyilván Ön is megfigyelte, hogy otthona különböző helyiségeiben eltérő hőmérsékleti viszonyok közt érzi jól magát. Például a fürdőszobában akár 24 °C-ra is szükség lehet, de a lakás előszobájában általában 15 °C is elegendő. A lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet 20-22 °C, ugyanakkor a konyhában legtöbbször a 18 °C is megfelelő. Éjszakai pihenésre a 18 °C körüli hőmérséklet az ideális, a dolgozószoba hőmérsékletét pedig 19 °C-ra javasolt beállítani.Emiatt fontos, hogy csak ott, akkor és annyit fűtsünk, ahol, és amikor szükség van. Így biztosan a lehető legalacsonyabb költségszintet és energiafelhasználást érhetjük el, maximális komfort mellett. Ez egyébként az energiatakarékos hűtésre is igaz.

Radiátoros és padlófűtés

Ugrás a tetejére

Hogy melyiket válasszuk arra nehéz rövid választ találni, de általánosan azt tanácsoljuk, hogy a fűtési rendszer kialakításánál alapozzanak az épület kialakítására, Ön és családja szokásaira, életvitelére, speciális igényeikre (pl. asztmatikus panaszok) és a rendelkezésre álló forrásokra.

 

Felületfűtés

Ugrás a tetejére

A felületfűtés egy olyan láthatatlan fűtési rendszer, amely „száraz” technológia esetén gipszkarton panelekhez hasonló fűtési elemeket használ. Ezekben a panelekben futnak a fűtési csövek és a paneleket falra, vagy a födémre lehet rögzíteni. „Nedves” rendszerben a padlófűtéshez hasonló rendszert alakítottak ki a helyiségek falán, vagy födémjén a csöveket a vakolat alá szerelve.

Fan-coil

Ugrás a tetejére

Mi is az a fan-coil? A szó jelentése ventilátoros hőcserélő, de hívhatják klímakonvektornak, ventilátoros konvektornak/radiátornak. Ez a készülék alkalmas fűtésre és hűtésre egyaránt. Egy ventilátorból és egy hőcserélőből áll. A hőcserélő csövein átáramlik a fűtő- vagy hűtővíz, és a hőcserélőbordák segítségével hűti vagy fűti a ventilátor által átáramoltatott levegőt. A fűtővizet a többi rendszerhez hasonlóan valamilyen hőtermelő berendezés (kazán, hőszivattyú, stb.) állítja elő.

Gázkazán

Ugrás a tetejére

Miért előnyösebb számomra egy kondenzációs kazán? Azért, mert az üzemeltetésük jelentősen olcsóbb. Évente bő 15%-kal kevesebb fűtőanyagot használnak, ugyanakkora hőmennyiség előállításához, mint a hagyományos technológiájú kazánok. Hogyan képesek erre? Hátúgy, hogy az égés során keletkezett füstgázt olyan mértékben lehűtik, hogy a füstben lévő vízgőz kicsapódik. Ez a kicsapódás hőtermeléssel jár. A kondenzációs kazán ezt - a pára vízzé válásának energiáját - is tudja hasznosítani, ezért használ kevesebb gázt.

Vegyes tüzelésű kazán

Ugrás a tetejére

A vegyes tüzelésű kazán, mint megoldás nagyon népszerű. Elsősorban azért, mert a rendelkezésre álló tüzelőanyag olcsóbb, mint a gáz. Fontos tudni, hogy fűtésre nagy hő értékű (pl. bükk, tölgy, akác), alacsony nedvességtartalmú fát célszerű használni. Ha így teszünk, nem csak ritkábban kell tennünk a tűzre, de kevesebb tüzelőanyagot kell használnunk és megóvjuk a fűtés rendszerünk állagát is.

Kandalló

Ugrás a tetejére

A kandallót leggyakrabban a hangulat és a látvány kedvéért építjük be otthonainkba, és nem is gondolunk arra, hogy valójában vegyes tüzelésű kazánt telepítettünk, bár a kandalló, mindössze egyetlen helyiséget fűt, teljes otthonunk helyett. Ma már viszonylag kis beruházással lehet kandallót építeni, mert korszerű kandallóbetétek állnak rendelkezésünkre. Ez a kialakítás egy vegyes tüzelésű lemezkazán elvének megfelelően működik.

Hőszivattyú

Ugrás a tetejére

Mi is az a hőszivattyú? Valójában egy olyan elektromos árammal működő hőcserélő berendezésről van szó, amely egy bizonyos folyékony, légnemű, vagy szilárd közeg hőjét vonja el, majd adja át – hőcserélőn keresztül – az épület fűtését ellátó rendszernek.

 

Napkollektor

Ugrás a tetejére

A napkollektoros rendszerek fűtésre történő hasznosításának lehetősége hazánkban viszonylag kicsi. Amikor igazán szükség lenne fűtésre, akkor szinte nem is állít elő energiát. Amikor pedig „hét ágra süt a nap”, hiába termelődik az energia, tárolása nem oldható meg gazdaságosan. Éppen ezek miatt a napkollektoros fűtés önálló üzemben nem is működőképes. Ráadásul kizárólag alacsony hőmérsékletű hőleadóknál (padló- és felületfűtés) van létjogosultsága.