Szellőztetés

Szellőztetés módjai

Ugrás a tetejére

A legegyszerűbb módja az ablak kinyitása. Ez lehet intenzív szellőztetés, amikor minden ablakot kitárunk, illetve lehet folyamatos kismértékű szellőztetés a bukóra nyitott ablakokkal.

Mindezek mellett lehet úgynevezett kényszerített szellőztetés is, ahol ventilátorok segítségével kényszerítjük a levegőt cserélődésre. A kényszerített szellőztetésnél fontos figyelembe venni és mindenképpen a telepítéskor tekintetbe venni, hogy a szellőző ventilátorok általában elszívó ventilátorok, amelyek eltávolítják a helyiségből a levegőt, ezért lényeges, hogy a levegőnek valahogy pótlódnia kell. Egy rosszul kiépített rendszernél a levegő, akár a kazán kéményén keresztül is pótlódhat. Napjainkban ez aktuális probléma.

Szellőztető berendezések, szabályozás és hővisszanyerés

Ugrás a tetejére

Három nagyobb csoportra osztható: legegyszerűbb szellőztető berendezések (ventilátorok és páraelszívók), lakásszellőztetők, valamint komplex légkezelő berendezések.

Szellőztetés ablaknyitással

Ugrás a tetejére

A szellőztetés legegyszerűbb módja az ablak nyitása. Ez lehet intenzív szellőztetés, amikor minden ablakot kitárunk, illetve lehet folyamatos kismértékű szellőztetés a bukóra nyitott ablakkal. Régebben a szellőztetés nem feltétlenül volt szükséges olyan gyakran, mert a régi nyílászárók nem zártak légmentesen. A mostani korszerű nyílászárók viszont tökéletesen meggátolják a nyílászáró résein keresztül a levegő természetes áramlását. A szellőztetéssel azomban a helyiségben lévő meleg az elhasznált levegővel együtt távozik. Mivel a radiátorok általában az ablakok közelében helyezkednek el, ha a radiátor szelepét ilyenkor nem zárjuk el, úgy rengeteg energia távozhat az ablakon keresztül.

A Honeywell Home elektronikus radiátor szabályozók mind figyelembe veszik az ablaknyitási üzemállapotot. A helyiséghőmérséklet hirtelen csökkenésekor automatikusan elzárja a radiátort, hogy ne fűtsék feleslegesen a helyiséget. Fan-coil hűtési és fűtési megoldások esetében is van lehetőség az egyszerű termosztáthoz ablaknyitás és ajtónyitás érzékelőket kötni. Ilyenkor a termosztát lekapcsolja a fan-coil készüléket, hogy energiát takarítsunk meg.

Kényszerített szellőztetés

Ugrás a tetejére

Vannak esetek, mikor nem megoldható a nyílászárók nyitásával történő szellőztetés, ilyenkor kerülhetnek képbe a ventilátorral működő kényszerítő szellőztető berendezések. Közületi épületekben erre a célra bonyolult működésű légkezelő berendezéseket használnak speciális épületautomatika szabályozó készülékekkel. Ezen készülékek biztosítják a helyiségek frisslevegő utánpótlását, s az elhasznált levegő elszívását. A beszívott levegőt a külső hőmérséklettől függően felfűti vagy lehűti a megfelelő komfort hőmérsékletűre. Biztosítja az elszívott levegőből történő hővisszanyerést a nagyobb hatékonyság érdekében. Jellemzően ezen berendezések figyelembe veszik az éppen szükséges levegő mennyiségét, és ez alapján állítják be a ventilátorok fordulatszámát.