Fűtés

Bevezetés

Ugrás a tetejére

A fűtés még mindig a legnagyobb energiafelhasználást jelenti a háztartásokban. A manapság növekvő energia árak észrevehetően jelenkeznek a megnövekedett rezsiköltségekben. A kiadások csökkentése érdekében érdemes minél előbb elkezdeni az energiatakarékossági beruházásainkat. Erre számos lehetőség adódik: egyrészt az épületek szigetelése vagy a fűtési rendszerünk korszerűsítése. Mindig a helyi viszonyok és anyagi lehetőségek határozzák meg, hogy aktuálisan melyik a legjobb, legoptimálisabb megoldás. A független helyiséghőmérséklet szabályozás módszerével a Honeywell Home - a fűtő-hűtő és légkondicionáló rendszerek szabályozási specialistája - egyszerű és hatékony megoldásokat kínál a komfortos és energiatakarékos hőmérséklet szabályozásra.

Radiátoros fűtés

Ugrás a tetejére

Napjainkban népszerű, hogy a kivitelezés végén a felhasználó kap egy kazánt és radiátorokat a szobákba. Az előremenő rendszerben egyszerű kéziszelepet építenek be, amely nyit és zár, a visszatérő rendszerbe pedig egy torlószelepet szerelnek. Ez a szabályozásra viszont nem ad lehetőséget. Általában ezek a radiátorok túlméretezettek is. A szükségesnél nagyobb radiátor beépítésekor a felhasználó kinyitja a kéziszelepet és túlfűtési állapot keletkezik, amelyet a radiátor elzárása követ, de ez már egy késői beavatkozás, mert túlfűtött lett a lakás, így ablaknyitásra van szükség. (Magyarországon 1 °C-os hőmérsékletemelés 6%-os energiatöbbletet eredményez).

Termosztatikus radiátor fejek

Ugrás a tetejére

Amikor egy épületben az energiamegtakarítási lehetőségeket vizsgáljuk, az ingatlan tulajdonosoknak nem szabad figyelmen kívül hagyni a termosztatikus szelepfejek műszaki állapotát. Ha azok több, mint 15 évesek, akkor igazán gazdaságtalanul működhetnek.

 

 

Programozható radiátoszelep vezérlő

Ugrás a tetejére
HR90EE

A programozható radiátorszelep vezérlővel rendelkező lakás- vagy háztulajdonosok egy minimális beruházási költség és felszerelési időszükséglet mellett jelentős energiamegtakarítást tudnak elérni régi rendszerükkel szemben.

Felületfűtés-hűtés

Ugrás a tetejére

Kiépítését tekintve lehet: padló, padló és radiátor vegyesen, valamint padló és fal és/vagy mennyezet.

Egy gazdaságos padlófűtéses rendszer kiépítésekor szintén alapvető a jó tervezés és a megfelelő méretezés. Túlméretezett rendszer túlfűtést, többlet energiafelhasználást jelent, alulméretezett rendszernél pedig a felhasználó közérzete nem megfelelő. A komfort és energiamegtakarítás egymásra ellentétesen ható viszonyát alaposan át kell gondolni, a felhasználó igényét figyelembe véve.

Gázkazán

Ugrás a tetejére

A gázkazánt olyan helyre javasoljuk, ahol már kiépített a gázvezetékrendszer, és nem túl magas az épület. Sokszintes épület esetén a kiegészítő költség (például a kémény) sokszorosára növeli a beruházási költségeket, és ez a gázkazán megtérülési idejét növeli.

Napkollektor

Ugrás a tetejére

Napkollektor felhasználási területei: medencefűtés, használati melegvíz előállítás, fűtésrásegítés. A napkollektoroknak rendkívül sok típusa érhető el. Egy teljesen ingyenes energiát gyűjtünk be, ez csak jó lehet, de rengeteg dolgot kell figyelembe venni. Ilyen pl. a napkollektor rendszer kialakítása, típusa és méretezése befolyásolja, hogy mennyi energiát tudunk valóban hasznosítani, a rendszernek milyen hosszú lesz az élettartama, milyen gyakran szükséges karbantartási munkát végezni rajta (akár csak a glikol cseréjére gondolunk, akár a szivattyú cseréjére). A tudatos rendszertervezés és az összes ilyen jellemző figyelembevételével viszont elérhető az, hogy a lehető legkevesebb karbantartási költség mellett hosszútávon üzemképes legyen egy napkollektoros rendszer. A pontosan tervezett és a rendszerhez jól illesztett napkollektoros rendszer belátható időn belül megtérül (átlagosan 10-15 év), a hibásan tervezett és üzemeltetett rendszernél könnyen előfordulhat, hogy a beruházás sohasem térül meg.

Mi a szobatermosztát? …magyarázat háztulajdonosok számára

Ugrás a tetejére

A szobatermosztát egyszerűen szükség szerint bekapcsolja és kikapcsolja a fűtőrendszert. Érzékeli a helyiségben lévő levegő hőmérsékletét. Ha az a termosztáton beállított hőmérséklet alá csökken, akkor bekapcsolja, majd a beállított hőmérséklet elérésekor kikapcsolja a fűtést. Ha nagyobb hőmérsékletre állítja a termosztátot, a szoba nem fog hamarabb felmelegedni. Az, hogy a szoba milyen gyorsan melegszik fel, függ a fűtőrendszer kialakításától, a kazán és a radiátorok méretétől.

 

Mi az a programozható szobatermosztát? …magyarázat a felhasználóknak

Ugrás a tetejére

A programozható szobatermosztát egy időzítő és egy hőmérsékletszabályozó egyben. Az időzítővel lehetővé válik az élethelyzethez illeszkedő ’Be’ és ’Ki’ kapcsolási időszakokat meghatározni. A hőmérsékletszabályozó pedig a helyiség hőmérsékletét érzékelve kapcsolja be a fűtést, amennyiben a levegő hőmérséklete alacsonyabb a beállított értéknél, majd kikapcsolja, amint elérte a kívánt hőmérsékletet a szobában.

Programozható szobatermosztát

Ugrás a tetejére
CM927

Energiát programozható szobatermosztáttal is megtakaríthatunk. A Honeywell Home CM927 (vezeték nélküli) és CM907 (vezetékes) programozható szobatermosztát egyesíti magában a modern design, a könnyű programozás, üzembehelyezés és kezelés előnyeit. A készülék speciális funkcióival a maximális komfortot és hatékony energiafelhasználást biztosít. Időprogram alapján vezérli a központilag fűtött épületek helyiséghőmérsékletét. Vezérelhet gázkazánt, termoelektromos működtetőt, elektromos fűtőberendezést és hűtési kör szelepét is.